-----------------------------------
Laurentiu
16 Ian 2009 13:05


-----------------------------------
Ia-ti un Dobson. Iti garantez ca nu vei fi dezamagit. Te va ajuta sa te familiarizezi cu cerul. E foarte, foarte usor de folosit pentru un incepator.

Nu te lasa condus de judecati... estetice. Vei gresi.

Am folosit 6 ani de zile un telescop Dobson. Am vazut cu el tot catalogul Messier, NGC-uri, stele duble, Luna, Soarele, planete. Chiar si sateliti mai lenti si ISS (pentru asta trebuie un pic de indemanare dar se invata usor).

Am trecut, mai nou, pe montura ecuatoriala motorizata pentru ca vreau sa fac chestii mai avansate (masuratori de stele duble, variabile, astrofoto) care necesita urmarirea automata a obiectelor. Nu pentru ca montura Dobson nu ar fi buna.  

Bineinteles ca exista amatori incepatori care au avut de la bun inceput instrumentul pe montura ecuatoriala. Dar mie mi se pare ca pentru un incepator nu e necesara, ba chiar incurca daca nu vrei sa faci cam ceea ce m-am apucat eu sa fac mai deunazi. 

De exemplu, ecuatoriala necesita mult timp pentru instalare, montare, demontare. Dobsonul nu (l-ai scos afara si incepi imediat sa faci observatii - evident trebuie sa-l lasi putin sa ajunga la temperatura mediului ambiant altfel vei avea turbulenta instrumentala).