-----------------------------------
Abel Cavași
03 Ian 2009 23:58


-----------------------------------
Ok, cu această clarificare menită să prelungească agonia, care este direcția axei de precesie în câmp aproape uniform? Nu este aceasta coliniară cu câmpul (mă rog, cu media câmpului în acel loc, să nu mai vii cu alte pretenții de rigurozitate)?
Nu, nu este. Îți repet răspunsul la întrebarea ta (pe care am o înțelesesem de la început, nu știu ce te-a făcut să crezi altceva): pe măsură ce aproape uniform, de-aia se poate încă defini o axă a precesiei). Tu nu ai dat nici un argument coerent de ce te-ai aștepta să fie altcumva. distanță mare este echivalentă cu viteză de revoluție mică, iar distanță infinită este echivalentă cu viteză de revoluție nulă. De acord? Eu am sperat că știi și asta și nu am mai considerat că mai trebuie argumentat ceva. Așadar, te contrazici când spui că la viteze de revoluție mici axa de precesie este de-a lungul dreptei care unește corpurile, pe când la distanțe mari axa de precesie ar fi perpendiculară pe ecliptică.Cu cât mai uniform e câmpul, cu atât mai aproape de zero va fi momentul forței. Cum momentul de inerție al Pământului rămâne la fel de mare pe măsură ce iei Până aici accept deocamdată, fiind vorba doar de valoarea precesiei, nu și de direcția ei. Dar nu știu, în schimb, de unde ai scos afirmația asta nedemonstrată:Lucrul ăsta nu schimbă cu nimic axa precesiei, care rămâne perpendiculară pe ecliptică.Să înțeleg că pentru tine distanță mare nu este echivalentă cu viteză de revoluție mică?