-----------------------------------
Claudiu
19 Dec 2008 17:56


-----------------------------------
Usor off-topic, dar sunt interesat de o chestie :
In primul rind ce rost are live view.... o focalizare mai buna decit cu ochiul prin vizor nu cred ca se poate, cu atit mai mult pe un ecran care are o redare suboptima. Daca nu se poate vizual prin vizor, atunci nu se va putea nici prin liveview- singura chestiune in plus fiind expunerea si influenta ei asupra cadrului, dar asta iar este o chestie care tine de fotograf si de subiect.
Si in al doilea rind - eu filmez de obicei cu o camera vga si deci am calc linga telescop mereu. Am gasit ca este o solutie extrem de facila sa descarc poza dupa ce am facut-o (cu aparatul de 8mp) ca sa le compar pe ecranul pc-ului, nu pe ecranul aparatului (degeaba zoom). Imi imaginez ca la fel ar fi si la dslr-uri, desi n-am avut ocazia. 
Metoda asta e mai grea dpdv al echipamentului, dar e singura posibilitate pentru a face fotografii de mare rezolutie la focale de 2-3m.... Ideea fiind ca spotul de focalizare buna are citiva microni, putin in afara/interior de acest plan este neclar... si presupun ca desi vizorul este foarte bine calibrat a.i prisma sa redea ce cade pe senzor, exista acolo un grad de aproximatie care se simte la fotografii de acest gen... (1/2, 1/3w focus)
La deep-sky nu cred ca e problema, dist focale fiind de obicei mici si sweet-spotul este mai mare (probabil in tolerantele sistemului de vizor)