-----------------------------------
Tavi F.
13 Dec 2008 11:00


-----------------------------------
M-am dus la primul magazin de ochelari (optinova de la romana) si le-am zis blondelor ca eu stiu ca lor le vin lentilele netaiate sub forma de discuri si ca as vrea sa comand niste lentile f ratio-ul de 10 sau 15. S-au uitat la mine de parca picasem din Luna. Ok, zic, distanta focala sa fie de 10 ori diametrul. "aa. Noi nu stim ce diametru au lentilele. Sunt cam atata (imi arata in palma)".
Nu te supara, dar (blonde sau cum or fi fost) nu aveau de unde sa stie  :!:  
Ce e aia f ratio  :?:  O prescurtare luata de la americani, despre care generatia net-ului stie.
Un termen corespondent in romana (si corect) ar fi luminozitatea = D/F. 

* Marimea caracteristica a unei lentile, de care tre' sa stie vinzatorul de ochelari, este convergenta (C), sau mai simplu dioptria (unitatea de masura):
C[dioptrie]=1/F[m]
Pentru lentilele convergente avem C>0, iar pt. cele divergente C<0.

Din experienta cu lunete avind ca obiectiv lentile de ochelari, pot sa spun ca o lentila de +1 dioptrie (F=1000mm), necesita diafragmarea la ~25..30mm, pt. a furniza o imagine rezonabila. Un +0.75 (diafragmat la 30..35mm) ar reprezenta un compromis optim.
Exista variatii ale calitatii (si a d. focale) unor astfel de lentile, bine ar fi daca ai avea luneta gata facuta, si sa probezi calitatea imaginii la magazin (aici ti-ar trebui un pic de experienta, sa stii la ce sa te astepti), cum facea o cunostinta de a mea.

Ca ocular, recomand varianta Ramsden. Existau niste lupe pliante 10x (f=25mm), fabricate de IOR, se pot folosi direct ca ocular (contin doua lentile).