-----------------------------------
Katta
18 Iun 2006 09:30


-----------------------------------
Nu stiu cat mai are rost astazi sa se construiasca lunete din lentile de ochelari. Lunetele entry-level sunt accesibile la pret si chiar si junk-urile ofera calitate mai buna decat luneta dintr-o singura lentila de ochelari. Iarasi nu vad rostul construirii ocularelor in casa, mai ales daca sunt huygens sau ramsden; astea-s oculare cvasi-inutile in astronomie, folosibile doar la proiectia discului solar poate ca sa nu riscam sa stricam ocularele mai bune. Pentru mine, oculare sub Plossl nu prea exista.
Constructiile astea nu cred ca sunt chiar inutile, au un scop pedagogic. Cel ce recurge la ele, chiar daca nu obtine ceva de calitate, cred ca va intelege mult mai bine atat teoria cat si practica in domeniul opticii. Una e sa cumperi un obiectiv si un ocular gata facute, cu focale specificate si sa le asamblezi, alta e sa cauti lentilele potrivite, sa le masori distantele focale si sa le potrivesti ca sa se vada ceva prin ele. Tocmai dificultatile pe care le intampina sunt cele care il fac sa capete cunostinte mai temeinice si siguranta. Parerea mea! :oops: