-----------------------------------
MariusP
18 Noi 2008 23:57

Re: SKYWATCHER 114/900 EQ2
-----------------------------------
eu am un skywatcher 114/900 f8 cu 2 oculare. Unu cu f=10mm, si unu cu f=25mm si un barlow 2x. In  cartye tehnica a telescopului spune ca puterea de marire e de 288x. Deci untilizand un ocular cu f=3mm. Eu am gasit pe net un ocular cu f=2mm acelasi diamestru. Credeti ca se potrivesc???
Am avut un telescop 114/900 si pot sa-ti spun, dupa cum a observat si Forever_Man, ca este suficient daca folosesti ocularele din dotare plus Barlow-ul 2x. Marirea pe care-o obtii cu ocularul de 10 mm pus in Barlow 2x este de 180x. Este o putere de marire acceptabila pentru Luna, planete, roiuri de stele si cateva nebuloase planetare, iar imaginea este inca suficient de luminoasa.
In cartea tehnica probabil ca spunea ca puterea maxima de marire este de 228x, nu 288x (adica 2*114, dublul diametrului obiectivului in mm). O imagine bunicica obtii la marirea asta doar daca ai conditii atmosferice mai deosebite, ceea ce se-ntampla destul de rar.

Foloseste-l asa cum il ai, pana te obisnuiesti cu el si cu obiectele observabile prin el si o sa-ti dai seama mai tarziu daca vei avea nevoie de alte accesorii. Oricum, iti va fi util un filtru pentru Luna, ca-i stralucitoare tare intre fazele de Primul Patrar si Ultimul Patrar si-o sa te cam doara ochii...

Spor la observatii!