-----------------------------------
Abel Cavași
17 Noi 2008 15:32


-----------------------------------
Momentul "analizei dimensionale" l-am depășit. Andi, să nu uităm că, din păcate, tu nu ai contribuit cu nimic la depășirea acelui moment, ci am fost nevoiți să așteptăm contribuția lui Cred că putem depăși și momentul "înclinării axei Pământului". Și eu cred același lucru.Mai am "puțintică răbdare"!!!Cred că nu este o atitudine corectă, științifică. Dacă nu ai timp, înțeleg.

Singura presupunere pe care am făcut-o în deducerea energiei potențiale (în afară de aproximația că raza Pământului este mult mai mică decât distanța Pământ-Soare) este că Pământul se învârte în jurul Soarelui pe o orbită stabilăEu cred că ai mai făcut o presupunere. În Matricea de rotație
 de la sistemul XY Z la xyz se obtine rotind întâi în jurul axei Z cu un unghi
 apoi în jurul axei X cu un unghi în final în jurul axei Z din nou, cu un  unghi .&#8221; (sublinierile sunt făcute de mine). Cum se justifică această ordine de efectuare a rotațiilor? Nu cumva este doar o presupunere pentru deducerea energiei potențiale?
Apropo, dacă tot vorbim despre axa "x", în ce direcție ar fi axa respectivă îndreptată? De exemplu, poți s-o alegi ca fiind linia solstițiilor în anul 2000.
Nu știu dacă o să am timpul sau interesul să încerc să fac o simulare numerică a precesiei. Și eu sunt în aceeași situație. Până atunci suntem chit :) . Oricum, mulțumesc mult pentru Ceea ce se întâmplă e că pe măsură ce înclinarea se micșorează, mărimea momentului forțelor necesar pentru a produce o variație importantă a unghiului  Deci, vrei să spui că pe măsură ce înclinarea se micșorează, momentul &#8222;produce o variație importantă a unghiului &#8221;? Deci, concret, vrei să spui că viteza unghiulară de precesie crește pe măsură ce înclinarea scade?