-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Noi 2008 21:47


-----------------------------------
Exista un raspuns pentru framantarile noastre in tezaurul de intelepciune al proverbelor astronomice:
''Nimic nu este mai bun ca un telescop mic si bun ,decat,un telescop mare si bun''.
Draga neox nu am cum sa te contrazic deoarece nici eu nu am decat telescoape mici.Dar am citit nota de observatii a unui astronom profesionist care a testat telescopul Delphinium de 60cm F/6 a lui John Dobson.Sa fie cineva dinafara,poate ca cineva de la ''San Francisco Sydewalk Astronomers'' nu ar fi considerat obiectiv.Oglinda acelui telescop a fost slefuita din sticla de 25mm.Asadar prin ''Delphinium'' astronomul a observat roiuri stelare sferice si chiar stele din clasa spectrala A in M31!Iar telescopul si-a primit numele dupa ce au observat cu el roiul de galaxii din Delfinul situat la un miliard de ani lumina distanta.
Asta fac ''galetile de lumina''?
Despre ''rupt gura targului'',faceti sedinte de observatii cu publicul si veti vedea ca toata lumea se indreapta automat spre telescopul cel mai mare.
zoth a sintetizat foarte bine iar dupa cum skywatcher a spus cu alta ocazie , a crede legendele despre instrumentele mici care depasesc instrumentele mari inseamna a ne imbata cu apa rece.
Nu am comentarii despre calitatea produselor Zeiss,dar dpdv estetic instrumentele lor ,pe care le-am vazut eu,(luneta Telementor,telescop Cassegrain si telescop Maksutov),ca si ocularele,au fost printre cele mai urate,toate cu un aspect sordid de tevi de instalatii.In plus,dupa cum au dovedit-o in repetate randuri,angajatii Zeiss i-au dispretuit pe amatori.De la noi , de ex., pe Matei Alexescu ''l-au luat in balon''.Mircea