-----------------------------------
Suriel
20 Oct 2008 23:38


-----------------------------------
Cred ca am inteles cum functioneaza. Corpul monturii se "imbraca" simplu pe tepusa aceea pana cand varful acesteia intra in gaura conica dintr-o placuta montata in partea de sus a corpului.

Rotatia azimutala devine fara joc abia dupa ce se aseaza telescopul pe furca, care fiind putin excentrica va "impinge"  "V"-ul unei alte placute de sprijin a corpului pe ax (tepusa). Acelasi gen de sprijinire e si la altitudine. Telescopul sta doar asezat pe "V" - urile acelea. Sistemul de sprijinire, imi aduce aminte de cantarele mecanice cu parghii.

Tubul telescopului poate fi blocat in altitudine cu tija aceea diagonala, prin care se permite si un reglaj fin sau amplu. N-am prea inteles exact, la acesta prima "citire" din desene, cum e piesa de fixare a tijei de montura. Probabil e un fel de articulatie cardanica care permite atat rasucirea piulitei pe tija, dar si rotatia azimutala. Dar asta se va lamuri.

Interesant e faptul ca tubul telescopului e liber pe "V" - urile acelea. Un avantaj interesant, e faptul ca montura si telescopul se asambleaza rapid. Pe de alta parte, atat trepiedul cat si montura par destul de voluminoase si nu sunt dez-asamblabile. Adica obiectele acelea trebuie purtate ca atare. Imi pare ca o astfel de montura e excelenta cand ai o curte si scoti din casa, sau din garaj piesele componente - asamblandu-le repede.

Montura nu pare sa aiba (din cate am priceput eu) un blocaj pentru miscarea azimutala. Adica unica rezistenta la rotatia in plan orizontal e data de frecarile f. mici din "lagarul" conic superior si "punctul" de contact inferior de pe ax (plus inertia sistemului). Asta e un avantaj pentru ca se roteste fin si foarte usor - tot ansamblul.
Insa ce se petrece daca trepiedul nu este asezat perfect orizontal? Probabil furca se va roti imediat pana la pozitia de echilibru. La alte monturi "frictiunea" sau alte mecanisme impiedica lucrul asta.
Ar trebui puse la trepied niste varfuri metalice reglabile, cu care sa se poata regla orizontalitatea acestuia.

Acum am inteles ce zicea Mircea. Miscarile pe ambele axe nu sunt afectate aici de "zmuciturile" si discontinuitatile specifice asamblarilor cu jocuri, frictiuni etc.