-----------------------------------
Suriel
19 Oct 2008 19:31


-----------------------------------
Multumesc de link-uri Marius. Capetele Giro sunt prea scumpe - zic eu. Cea mai "interesanta" (dpdv financiar) pare sa fie Giro Mini. Dar pana la urma acolo sunt 2 lagare cu 2 suruburi pentru frictiune - din cate pricep eu. Mi se pare cam mult 169 euro pentru asa ceva. Poate ca gresesc. 

Poate ca Doru si mcuzic2002 au dreptate. 
Mcuzic2002 multumesc. Din al 2-lea link am inteles complet cum functioneaza montura Dyna Cradle. Chestia e ca tabla aceea e cam subtirica si "aripile" cam lungi. Daca telescopul e mai greu poate ca vor avea vibratii sau chiar deplasari mai mari laterale (ca un mecanism paralelogram). Si surubelele acelea de frictiune sunt cam micute.
Dar sigur ca se pot pune table mai groase si suruburi mai mari.
Un semn de intrebare ar fi: ce te faci daca iti iei un instrument mai gros? Ar trebui de la inceput dimensionate atat furca cat si "leaganul" la latimea maxima ...

Sugestiile lui Marius m-au ajutat sa-mi dau seama ca m-ar atrage mai  mult un cap cu 2 axe: pare mai simplu de manufacturat decat o furca si ocupa mai putin spatiu.

In cazul "traforaj si tamplarie" problema cea mai mare imi pare ca este aceea a trepiedului. Un trepied bun nu e chiar simplu de facut. Am mai incercat eu odata sa fac un trepied si a iesit cam monstruos.

Daca as gasi sa cumpar un trepied solid (sa tina cu succes 12-14 kg - adica capul monturii si instrumentele), dar totusi portabil si care sa nu coste mai mult de 100 euro, cred ca as putea face eu montura fie ea furca sau cap cu 2 axe perpendiculare.

Cunoasteti un astfel de trepied?
Marius - stii cumva ceva de trepiedul de la montura Giro Mini? (care pare sa coste 100 euro)
"TS XT Tripod For Giro Mini" - zice in pagina "telescope service" ca are 2.3 kg. Mi se pare cam usor. Si in plus chestia "suspecta" e ca la tripod zice ca poate sustine telescoape de cca 5kg, insa in tabelul de preturi de mai jos - la montura Mini cu acest tripod se vorbeste de 9kg (?!?) Adica ce conteaza ca montura tine 9 kg daca are "picioarele" slabute?