-----------------------------------
Sorin Sfartz
02 Oct 2008 14:32


-----------------------------------
Zircon, eu personal nici nu intelesesem din postul tau, ca TAL ar fi un instrument rau. Ci mai degraba, ca ar putea fi mai bun decat este acum.

Multumesc Robert pentru lamuriri. 
Eu am o luneta de 80mm cu F:600mm - "ED80" de la Skywatcher. Nu stiu cat cantareste. O intrebare ar fi daca o montura HEQ5 ar putea "duce" pentru fotografie, aceasta luneta, impreuna cu un instrument maksutov de 7" (de ex intes 703). Dar un EQ6, poate duce aceasta luneta plus un TAL200k?
O alta intrebare (atat pentru mak cat si pentru TAL care au acelasi f/10) ar fi: daca un reducator de distanta focala ar putea elimina necesitatea ghidarii?
De asemenea legat de "actiunea parghiei", eu m-am gandit ca daca telescopul este fixat cat mai aproape de centrul de greutate, momentul este mic sau chiar zero.
Apropo, tot in ideea asta, oare lungimea tubului nu influenteaza asupra alegerii monturii? Adica, de exemplu un instrument Newton sau o luneta lunga, daca au momente de inertie mare, asta nu afecteaza montura? Sau viteza de rotatie e prea mica pentru o astfel de influenta?

Apropo de culoare galbui, am si eu un binoclu rusesc 6x30, care intr-adevar are o foarte foarte usoara tenta galbui. Insa binoclul este foarte bun si are un camp mare, de vreo 12 grade. Practic coloratia aceea nu ma deranjeaza deloc. Mai mult, e vizibila in special ziua.
Ma intrebam, Robert, daca ne poti spune ceva despre culoarea asta galbui. Din ce ai spus tu, ai vazut probabil multe TAL-uri si poti sa ne dai o opinie mai fundamentata "statistic".

Legat de parametrii optici, oricum renuntasem la o solutie Meade sau Celestron.
Eu stiu de ex. ca instrumentele TAL (sa vorbim de acest TAL 8" Klevtsov) au o calitate absolut de exceptionala si aici nu exista nimic, ca un punct de minus. 
Vroiam sa intreb cam ce parametri (medii) optici au instrumentele TAL200k?
Multumesc.