-----------------------------------
HoO_Germany
01 Oct 2008 19:06


-----------------------------------
Alegerea monturii pentru sensul de a face fotografii cu aceste instrumente, trebue sa te gandesti, ca nu se termina a pune telescopul mentionat pe montura, si facem poza si gata. 
Ambele telescoape au o focala relativ de lunga, aici inseamna ca daca zici sa fotografiezi, le trebue un timp de expunere mai lung tinut.
Asa ca a conduce aceste poze, ne trebue si un guiding-scope, o luneta de conducere. Aici vine acum pe langa greutatea instrumentului principal cu camera, o sina de montat dubla, o placa cumva si inca o luneta cu inele, cautator si ocular de guidaj. Asa ca venim repede de la 7 - 8 kg pe 12 kg. 
Mai departe joaca un rol foarte mare, actiunea parghiei. Un instrument trage la o indepartire anumita de un punct central (asta este cunoscut).
Asa ca la sfarsit cumparam o montura totusi prea mica, si o vandem din nou, pierdem bani si ne uitam din nou pentru o alta montura. Din cauza asta am recomandat de la inceput ceva mai mare, unde raman rezerve.

Eu mai zic ina o data, review-uri de la Cloudy nights sant din cauza asta rele relvant la optici rusesti, pentru ca nimeni in SUA aproape nu le vande, si TREBUE sa fie rele, ca sa nu stea in comparatie si concurenta cu instrumentele lor.
Intr-un punct le dau cateva ori dreptate, TAL nu vine tot mereu asa bine montat si asamblat, cum ar fii de asteptat normal, din rusia.
Dar, cumparand de la un vanzator organizat, care deschide marfa, stie cum sa o regleze si sa o colimeze, se uite sa fie totul in ordine si trimite dupa asta marfa la clientul lui, iti asigur ca nu ai mai primii asemenea rele reveiw-uri de la instrument.
Fiecare instrument este rau, daca nu este justat si colimat. Si nici un incepator, sau cineva care nu cunoaste sistemul bine, nu stie cum si ce sa colimeze. Sa dea acest om la sfarsit un review, poti sa-ti dai seama ce iese afara.
Ok, comparand Mak de 7" sau TAL de 8" da-ti imaginea ca iei un telescop rusesc cu o optica excelenta in un tub de C8 cu apertura mai mare. Adica castigi lumina si calitate optica la observatie.
Un C8 nici nu poate compara cu optica asta ruseasca, inca din cauza sistemului optician iti arata imagini curbate, la care trebue sa ai oculare mai "speciale" ca sa poti sa scoti curba in imagine cu ele.

Insa eu am judecat lucrurile si astfel: daca tot voi investi o suma relativ mare intr-un instrument, as prefera ca acest instrument sa aiba o calitate optica minima - garantata - ori de catre firma, prin masuratori, sau macar certificata de utilizatori. Daca firma nu certifica nimic, iar utilizatorii se contrazic asupra calitatii, evident ca se instaleaza o oarecare lipsa de incredere.
Poate ca aprecierile mele nu sunt corecte. Nu am experienta, deci va rog sa ma corectati daca este cazul.

Aici sant exact cu tine deacord. Dar zi-mi te rog, ce fel de certifficat primesti de la MEADE, sau Celestron?
Altfel trebue sa fii si atent, de la cine, ca utilizator, ai primii un testreport, ca exista destui care masoara dupa cine, cine plateste (daca ma intelegi ce vreau sa zic).
Una este sa cumpere cineva un instrument "chior" adica sa-l iei cu capul in nori, ori macar sa poate sa-ti dea vanzatorul pe factura scris, ca instrumentul delivrat are macar L/4 ptv vawefront la 632,8 nm. Asta ar insemna ca instrumentul este mai bun de "difraction limited" cu 80% care TREBUE sa aiba macar fiecare instrument amator. Bine, la un instrument ca Lidl 70/700 poti sa astepti lung pana ar fii avut, dar macar un Newton Skywatcher cu 8" apertura, ar trebuii sa aiba asta. Un instrument cu L/6 sau superior, sub punctul de vedere ptv vawefront si cel putin la 632,8 nm (mai bine ar fii unda verde la 534 nm) este deja un instrument foate bun.

Eu stiu de ex. ca instrumentele TAL (sa vorbim de acest TAL 8" Klevtsov) au o calitate absolut de exceptionala si aici nu exista nimic, ca un punct de minus.
Imi dau seama ca exista astigmatismus si la aceste instrumente, daca nu sant justate cum trebue, dar asti se gaseste la fiecare instrument, daca nu etse justat ordonat.
Comparand instrumentele IM 7" Mak si TAL 8" Klevtsov nu este multa diferenta, numai ca TAL primeste mai multa lumina si cu asta, se poate magnifica ceva mai mult ca Mak-ul. Mai departe acomodatia tmperaturii la TAL este foarte repede, unde Mak, chair cu ventilator dureaza cel putin 1 ora mai mult. Altfel imaginea este la amandouo instrumente clara si cu mare contarst, tinand cont ca amandouo instrumente au obstructie.