-----------------------------------
Antonio
09 Sep 2008 23:02


-----------------------------------
Salutari din nou.

Va multumesc pentru raspunsuri. M-am mai documentat si intr-adevar Dobson-ul de 254mm ar fi cea mai buna optiune. Dupa cum am zis, o mare parte din observatii o sa le fac in provincie iar greutatea nu este o problema, va fi transportat cu masina.

Dar, cu cat invat mai multe intervin si alte intrebari. Am citit undeva ca un refractor ar afisa o imagine normala (dar in oglinda) pe cand un dobson ar da o imagine inversata. Este adevarat?

Dobson-ul respectiv poate fi folosit ca atare, pus pe pamant? Sau trebuie pus pe un suport/trepied special (si daca da, care ar fi modelul)? Am vazut ca exista suporturi pentru aparatul foto care se ataseaza la ocular, presupun ca acestea merg la orice model, nu?

Si mai este problema colimarii. Imi trebuie un colimator special? Am tot vazut sfaturi ce sugereau o colimare inainte de fiecare observatie. Avand in vedere ca sunt totusi nou in domeniu, sper sa nu fie ceva destul de dificil/greu de invatat.

Ah, inca ceva. Ovidiu a spus sa nu ma astept la culori. Adica nu o sa vad nicio culoare la nimic fara vreun filtru colorat sa zicem? Ca pare un pic ciudat avand in vedere ca am vazut poze colorate (luate printr-un Dobson) . Sau acestea erau cumva modificate in Photoshop sau vreun program similar? Vorbind de filtre, cam ce recomandati pentru inceput?

Hehe, cam multe intrebari, sper ca pe viitor sa fiu eu cel care le va raspunde altora.

:)

Antonio S.