-----------------------------------
Claudiu
08 Sep 2008 22:39


-----------------------------------
Salut.
Probabil ca deja stii ce anume distinge un refractor, fie el si acromat, de un reflector in ceea ce priveste performanta. Aceasta chestiune este totusi relativa si in practica este mereu complicata de inconsistenta opticii din aceasta gama de preturi. Un reflector mare, colimat bine si cu o constructie optica si mecanica buna, depaseste o luneta mai mica in luminozitate la DSO si in grad de detalii la planete.
In apararea lunetelor, totusi ele ofera putin mai mult contrast (daca te intereseaza CCD), se acomodeaza termic mai bine si nu necesita intretinere mecanica (colimare). Celelalte avantaje - Sensibilitatea redusa la turbulenta atmosferica, contrastul fantastic, transmisia luminii ridicata fara de reflectoare si alte povesti sunt mai degraba teoretice si nu se simt.
Daca te intereseaza studiul planetar, atunci refractorul Omni 102 (sau skywatcer) este mai bun ca raport calitate-pret (raport focal mai mare si deci cromatism redus, este mai usor si e mai bine sustinut de montura) si daca poti sa parasesti orasul des, si ai o masina personala, atunci un reflector montat dobson este o alegere excelenta. 
Eu unul nu m-am putut obisnui cu rezervorul de lapte si am observat ca intre un newt de 200 f/6 si refractorul de 120 f/8, diferentele sunt de asa natura incit sa nu am regrete la sedintele de observatii.

Succes in alegerea ta si bine ai venit pe forum.