-----------------------------------
Ovidiu M. 
27 Aug 2008 21:11


-----------------------------------
Eu zic să nu te pripești cu vândutul telescopului. Abia are o lună săracu'. Ai avut prilejul să compari ce vezi prin el cu ce se vede prin alte instrumente? M13 n-are cum să fie la limita vizibilității! Pe ăsta trebuie să-l vezi fără probleme și cu ochiu' liber în somn. Dacă vrei să faci investiții, ia-ți niște oculare bune, în primul rând. Cu un câmp mai larg ai șanse mai mari să nimerești obiectele  și o să vezi că și căutătorul actual nu e de aruncat. Și ieși din oraș ...

1. M13 il vad fara probleme, insa este foarte sters. Daca tot merg e principiul avantajului reflectoarelor prin apertura macar sa vad si eu DSO-urile mai luminoase.
2. Nu are relevanta ca prin alte instrumente cu apertura mai mica se vad si mai putine decat prin al meu.
3.Ocularele mai bune or sa vina la timpul lor. Vreau sa-ti spun ca ma gandeam sa-mi pastrez actualul telescop si sa-mi iau un ethos dar m-am gandit ca ethosul oricat de magic este tot nu compenseaza cu ce mi-ar oferi unul de 12" sa zicem. O sa vina si randul ocularelor bune. Totusi ma gandesc ca un 12" cu superplossuri imi arata mai multe decat un 8" cu super oculare.
4.O sa-mi iau acelasi cautator insa cu prisma la 90 de grade.
5. Cu iesitul din oras este mai usor de spus decat de facut. Intru la servici in fiecare dimineata la 7:30, iar in weekend cand e vreme proasta, cand am altceva de facut, etc...