-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Aug 2008 14:22

Descoperitori romani de asteroizi in 2008-EURONEAR
-----------------------------------
Un grup de astronomi profesionisti si amatori romani au descoperit 70 de asteroizi situati in centura asteroidala dar si 15 obiecte posibil periculoase /impactori virtuali ,ale caror orbite le apropie de Pamant.Si deci care trebuie cunoscute,studiate.
Cititi stirea la linkul de mai jos:


http://stiri.rol.ro/content/view/137274/3/

Stirea are o mare valoare pentru mine.
Dintre membrii grupului ,astronomul profesionist Ovidiu Vaduvescu si amatorii Dan Vidican si Costel Opriseanu ,au participat la Simpozioanele Galaxis de la Arad din perioada 1989-1991.

Eu unul sunt mandru ca i-am cunoscut si ca pot sa-i numesc ''prietenii mei''.
Imaginile au fost culese cu telescopul german de 2,2m din Chile,membrii grupului au elaborat o metoda proprie de prelucrare/evaluare a imaginilor ,actiunea  fiind sprijinita si de astronomul chilean Eduardo Sanzana.
La proiect au participat,inafara de cei deja mentionati, Mirel Barlan,Ruxandra Toma,Alexandru Tudorica,Adrian Sonka,Catalin Vancea,Alin Nedelcu,reprezentand institutii astronomice sau universitati din Chile,Franta,Bucuresti.Dar si dragul observator al amiralului Urseanu cat si organizatii de astronomi amatori precum Astroclubul Bucuresti si SARM.

Evaluarea si confirmarea rezultatelor de catre UAI /Minor Planet Center nu s-a incheiat.


Cu totii,membrii grupului ,sponzorii lor, incluzand in mod special pe cei care le-au acordat timp de telescop,merita cele mai sincere felicitari!

Pentru continuarea activitatii ,grupul are nevoie de noi sponsorizari,ajutati deja raspandind vestea despre acest proiect !Mircea