-----------------------------------
neox
24 Aug 2008 13:43

Inca un aparat Foucault vede lumina halogenului
-----------------------------------
Am observat ca pe aici pe forum nu prea s-a vorbit despre aparate Foucault asa ca am decis sa va arat proiectul la care am lucrat zilele trecute la viitorul meu tester. Situ ca pentru cei cu experienta in domeniu e un lucru banal, dar pt incepatori sau cei fara inspiratie de moment :) la construit am mai jos cateva imagini cu designul finit al unui tester serios la care m-am chinuit toata saptamana. Am incercat sa tin costurile cat mai reduse fara sa fac totusi rabat de performanta. Materialele sunt uzuale 95% adica: - profile de aluminiu patrat de 25mm si 10mm, pofil "L" de 30, tija de alama, teava aluminiu prin care sa culiseze tija de alama, suruburi de diferite dimensiuni nereprezentate in totalitate.
Partile mai "exotice" ar fi un micrometru clasic dar preferabil modelul mai "colturos" nu cel in forma de potcoava pt ca e mai greu de montat, un micrometru de adancime ( personal l-am procurat de pe e-bay), o fanta reglabila de spectrometru, oglinda mica de precizie, fibra optica ( ca cea din endoscop), sursa de lumina halogen 100- 150 W ( fanta,fibra optica si oglinda le-am comandat de pe surplusShed).
Am folosit oglinda rabatand fascicolul de lumina la 90 grade pt a putea micsora distanta dintre fanta si lama( de fapt dintre fascicolul incident si cel emergent apropiindu-le cat mai mult de axa optica a oglinzii de testat) si pt a indeparta longitudinal "sursa-fanta" sa nu incomodeze la masuratori. Aparatul poate fi usor modificat pt a se putea testa oglinda dupa metoda contrastului de faza, de aceea folosesc halogen puternic. La fel sursa puternica fara fanta poate pune in evidenta calitatea polisarii si aici ma refer la cat de transparenta este sticla. Sursa cu halogen nu am reprezentat-o in imagine pt ca e destul de usor de imaginat - bec halogen cu oglinda, un filtru de absobtie a caldurii tot de la Surplus,si soclul in care se monteaza un capat al fibrei optice. 
Pe placuta port-lama se poate istala usor un mic ocular rabatabil pt verificarea exacta a paralelismului dintre fanta si lama. Ambele etaje cu micrometru au prevazute cate 2 arcuri mici ( nu le-am mai introdus in design pt ca era complicat de facut 3D) de fiecare parte a micrometrului pt a tine suporul culisant lipit de tija acestuia.
Dimensiunile aparatuli ar fi: baza e 200X120 si inaltime 185mm
Asta e prima data cand proiectez 3D ( in sfarsit am gasit un program mai prietenos) asa ca a fost distractiv. Sa vad ce iese in realitate  :)