-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Aug 2008 21:58


-----------------------------------
Cand am dus oglinzile din pictorial la Tavi Stanescu pentru aluminizare,l-am rugat sa-mi testeze oglinda de 16cm.Despre care Gavril Beches mi-a spus ca este de lambda/16 P-V ,adica eroarea pe sticla,deci lambda/8 pe frontul de unda.Iar Alexescu,refacand calculele a ajuns la lambda/12 P-V pe sticla adica lambda/6 pe frontul de unda.Conform criteriului Reyleigh lambda/4 asigura o calitate ''difraction limited''.Dar dupa situl Oldham acesta este un compromis,valoarea maxima admisibila  a erorii frontului de unda a unui telescop limitat difractional este de lambda/6,7.Tavi face testele si conform citatului de mai jos ,oglinda mea este o sfera foarte buna  cu eroarea frontului de unda de lambda/5,5.Deci dupa Tavi,oglinda mea nu este limitata difractional.Asa ca l-am rugat sa mi-o corecteze.Ceea ce el a si facut si pe 23 Iulie ma anunta ca :
''sfera era L/15 . pus testul in focar (acolo ne uitam la fasciculul paralel al stelelor) eroarea frontului de unda era L/5,5 acum adus la parabola e L/15''.
Detalii puteti vedea in documentele anexate.
Conform acestora oglinda mea este parabolica,are o eroare maxima a frontului de unda de lambda/15 si un raport Strehl de 0,985.Dupa ce reconstruiesc montura ,va informez cum se vad obiectele cu o asemenea oglinda.Mircea