-----------------------------------
Ella_Kosta
10 Aug 2008 00:37


-----------------------------------
Cand masa unei gauri negre credte, creste si raza, bineinteles. 

In ceea ce priveste informatia... multe chestii s-au vehiculat pe tema asta legat de gurile negre. Hawking, ca tot era vba de el p-aci, a zis intai ca, desi gaurile negre se pot evapora, informatia tot se pierde. Apoi s-a contrazis, a zis ca nu, si a imaginat un mecanism care ne-ar lega de alt univers, iar informatia s-ar pastra per ansamblu... Teoria asta nu a incantat pe nimeni, nu numai pt ca are nevoie de alt univers sa explice ce se intampla, dar si pt ca nu a reusit sa o puna in formule... Iar mie personal mi se pare tare asimetrica...

Mult mai interesanta este teoria celui ce l-a contrazis pe Hawking, al carui nume imi scapa pe moment, si care a explicat pastrarea informatiei prin punctul de vedere diferit pe care il are o persoana ce cade, de ex, in gaura neagra, si un observator aflat bine merci la o distanta sigura. Se stie ca datorita deformarii spatiului si timpului, relativistic, in jurul gaurii negre, avem o deplasare spre rosu ce tinde practic spre infinit (ma rog, nu cred in infinit, dar oricum e o deplasare uriasa, sa zicem). Cel ce cade in gaura neagra, in functie de marimea ei va ajunge pe la centru - ma rog, e rupt in bucati pe drum, dar sa zicem... - in cateva secunde pana la cateva minute. Insa pentru observatorul de afara, datorita acestei deplasari ce inchide spatiul si exagereaza timpul, nu se va vedea niciodata trecerea celui condamnat peste orizontul evenimentelor. Totul se incetineste treptat pana ajunge aproape sa inghete in timp. Astfel, informatia ar ramane stocata undeva la granita. Bineinteles ca deplasarea nu e infinita, timpul nu e oprit complet (altfel n-am mai avea gauri negre in crestere...), insa nici viata gaurii negre nu e infinita, deci informatia ar fi redata cumva cand aceasta se evapora. Cam asta ar fi ideea. Nu e acceptata de buna momentan, dar io zic ca e mai pertinenta decat universurile paralele ale lui Hawking.