-----------------------------------
zoth
21 Iul 2008 12:38


-----------------------------------
Cu siguranta nu m-am convertit la reflectoare si nu cred ca mai am timp pentru a o face nici in viitor.
Sa nu crezi ca am ceva impotriva instrumentelor cu oglinda asa cum probabil cred multi de pe acest forum, am si eu astfel de instrumente dar placerea ramane placere, astronomia vreau sa o fac din placere, iar refractorul ramane placerea mea.
Ai dreptate, cautam un refractor mic deoarece criteriul portabilitatii era si este important pentru mine.
Daca vrei obligatoriu refractor atunci ar trebui sa alegi ori unul foarte lung daca e acromat ori sa mergi pe solutia apo, solutie care din pacate e foarte scumpa.
Un foarte bun compromis la capitolul refractoare il fac ED-urile care la raporturi focale rezonabile au cel putin vizual dar de multe ori si fotografic comportamentul celor apo, totul e sa fii atent ce alegi.
Pentru ca nu ai spus decat criteriul financiar care te caracterizeaza imi este greu sa-ti dau un sfat concret.
Totusi, un foarte bun instrument pentru tine cred ca ar fi un SK-ED100PRO care e pe undeva pe la 700 euro dar care trebuie pus pe o montura buna pentru al valorifica corespunzator (EQ5 vizual, EQ6 fotografic).
Cu un astfel de instrument nu vei avea concurent din partea reflectoarelor pana la dimensiuni ale oglinzii de 200, pe incercate  :D 
Spor.