-----------------------------------
zoth
19 Iul 2008 18:23


-----------------------------------
Trebuie sa va spun ca verdictul &#8221;un Zeiss absolut rar&#8221; imi apartine si se refera la o piesa care la prima vedere pare oarecum ciudata:
In afara de corpul prismelor turnat din aluminiu si imbracat in piele maro, totul e facut din alama: mecanismele de focalizare si cupele ocularelor, capacele de la blocurile prismelor, mecanismul de tensionare si indicatorul DIP, portobiectivele si chiar suruburile ornamentale de pe corpul binoclului.
Combinatia dintre pielea maro si piesele de alama veche patinata ii confera un aer aristocrat, modelul este un DF 6x30 din 1912 dar ciudata este cealalta inscriptie de pe el.
&#8220;Dand cu tarnacopul&#8221; prin istoria poate la fel de zbuciumata a firmei Zeiss am putut afla ca in afara de mari colaborari cu firme de renume din Statele Unite si Anglia (ma refer acum la B&L sau Ross) firma Zeiss a avut de-a lungul timpului si unele manufacturi ceva mai mici dar nu neinsemnate cum ar fi cea din Gyor/Ungaria, Viena/Austria sau St. Petersburg/Russia unde a fabricat produse Zeiss.
Ca o paranteza, ne amintim acum ca si firma Goerz a avut filiale in Austria, Statele Unite si Russia (tot in St Petersburg) si lucrurile parca se leaga altfel acum.
Numai asa mi-am putut explica de ce pe acest model DF mai sta scris &#8220;Carl Zeiss &#8211; S Petersburg&#8221; dar cu caractere chirilice   :shock: 
Autenticitatea locului de fabricatie imi este data sigur de tenta usor galbuie a imaginii oferita de binoclurile rusesti.
Personal nu am mai vazut un astfel de exponent Zeiss, nici din literatura nu am aflat mai multe lucruri si din acest motiv il consider o raritate.
Poate din noul dialog pe care il port acum cu firma Zeiss sa aflu mai mute si bineinteles daca reusesc am sa va povestesc si voua.