-----------------------------------
Emil
13 Iul 2008 18:57


-----------------------------------
Salut,
forma stelelor m-a frapat si pe mine inca de la inceput, cred ca de vina ar fi calitatea atmosferei care duce la acest fenomen. La inceput am dat vina pe telescop (cu toate ca si acum cred ca ar juca un rol). La focalizare m-am gandit si eu chiar pare usor defocalizata insa atunci Stalpii Creatiei nu apareau asa cum au aparut.
Referitor la ideea ca expunerile lungi duc la stele mari sunt de acord intr-o masura ceva mai mica, daca ghidajul si punerea in pol sunt corecte atunci steaua isi va mentine diametrul pe durata expunerii adica atinge un diametru maxim pe care si-l mentine. Oricum e o parere personala nu inseamna ca este asa.
Oricum acum am un motiv in plus sa pun cat mai repede la punct Meade-ul de 10". Am facut o comparatie fotografica ale telescoapelor pe acelasi obiect si cu aceasi durata de expunere, diferenta este mare dar acest lucru nu ma surprinde vorbim de un 8" F5 si de un 10" F4....care din urma mai are si o placa de corectie....
Numai bine
Emil

P.S. Plus ca ma baga in boala spike-urile alea, nu sunt de loc obisnuit cu ele... Si cred ca stelele sunt deformate mai ales din cauza comei....