-----------------------------------
Ovidiu M. 
10 Iul 2008 21:30


-----------------------------------
Eu am testat Hiperion pe luneta rapida F/D 4 si pe maksutov cu F/D 11,8. Am si Plossl-uri si wide-uri din astea mai ieftine (50-60 euro). Se comporta bine si la F/D mic.

 Opinia mea. Nu-ti risipi banii pe Plossl sau alte ieftinaciuni, cum am facut eu si mergi direct pe Hiperion, Vezi ca la Horatiu ( adica SkyWatcher )  gasesti si niste inele de prelungire pt ele, cu care poti scurta focala,astfel incat sa obtii cu un ocular 5 distante focale diferite. Pierzi un pic din unghiul vizual, dar ca solutie de inceput e buna, ( asta evident, in cazul in care nu ai bani sa iti iei tot setul odata ). Subliniez, nu sunt oculare perfecte, (oricum asa ceva nu exista), dar sunt, probabil cele mai versatile oculare existente, (sunt pregatite si pt proiectie afocala) cu un raport pret/calitate bun. Iar raportul pret/utilitate as spune ca e foarte bun.

Inca ceva. In testele pe care le-am facut, dar inca nu le-am terminat, am pus  Hiperion peste barlow, ( 2x si 3x acromat), desi asa ceva, avand in vedere constructia ocularului, -cu lentila barlow inclusa - este nerecomandat de multi, dar recomandat de altii, printre care se numara si Al Nagler. Daca la alte oculare, efectele negative apar imediat, la Hiperion, cel putin pana acum, pot spune ca sunt neglijabile sau chiar absente. Ma refer in principal la pierderea claritatii, absenta la Hiperion, si la ingustarea campului vizual, neglijabila.

 Daca ai testat hyperion si e ok pe f/4 e foarte bine, insa nu poti spune ca orice plossl e inferior hyperionului. In primul rand ca ocularele se compara pe clase: cele de 50/52 intre ele, cele de 68/70, 82 etc... Pentru ca daca nu ar fi asa, ar cumpara toata lumea hyperioane, iar Plossuri Televue nimeni, ceea ce realitatea contrazice....

  Eu nu-ti contest rezultatele obtinute nemijlocit prin propriile simturi pe f/4,  insa pe f/4 pana si naglerele au nevoie de paracorr, asa ca mi-e greu sa inteleg cum ar merge un hyperion ok...

 Pe de alta parte mai sunt si alte aspecte de luat in consideratie, cel putin unele la care eu m-am gandit cand m-am decis sa nu iau hyperion... Unu, dimensiunea gargantuana; doi, faptul ca trebuie sa fie destul de agasant sa toti schimbi la inele ca sa-ti obtii alte focale. Asta a contat pentru mine, pentru altcineva poate nu conteaza....
 Vezi ca mai este un thread unde s-a discutat despre hyperioane; poate ti-ar fi util.