-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Iul 2008 00:58


-----------------------------------
Desi in seara aceasta de Sambata 5 Iulie parea  ca la Arad vine  furtuna,pana la urma cerul s-a inseninat.Asa ca intre 23:20 si 23:45 am incercat sa observ satelitii lui Jupiter cu luneta olandeza de 4x42mm.Cerul nu era chiar senin,cu ochiul liber magnitudinea limita sa fi fost pe la 4mv.Am reusit astfel sa observ doi din satelitii galileeni, aflati amandoi la est de planeta,intai l-am vazut pe cel mai indepartat aflat cam la 4 diametre joviene ,apoi l-am vazut si pe al doilea aflat cam la 2 diametre joviene-chiar si la un grosisment atat de mic,Jupiter nu mai este punctiform.
Am profitat de aceasta inseninare si cu aceeasi luneta am observat ,cu mare greutate si cu privire indirecta ,pe M13 in Hercule si pe M11 in Scutum. Steaua dubla Zubenelgenubi din Libra si M18 ,Nebuloasa ''Omega'' din Sagitarius s-au vazut bine.
Mi-am adus apoi binoclul 9x60mm in care se vedeau trei sateliti galileeni,confirmand prima observatie.Nu am nici-o explicatie pentru faptul ca nu am vazut in luneta satelitul aflat la Vest de Jupiter ,la o distanta mult mai mare ca ceilalti doi.Trei evenimente au agrementat aceasta scurta observatie.Intai un satelit circumpolar a ocultat o stea,nu am notat detalii,dar fenomenul este foarte interesant. Apoi a trecut un avion,la joasa inaltime ,cu toate luminile aprinse pentru aterizare de noapte,imagine impresionanta.Iar la final ,cerul sudic innorat a fost iluminat succesiv de artificii lansate de pe faleza Muresului si de fulgerele furtunii care ne ocolea.Totusi cred ca una din acele rachete trebuie sa fi fost lansate  in onoarea lunetei mele.Mircea