-----------------------------------
neox
29 Iun 2008 12:17

Parabolizarea prin flexarea unei sfere
-----------------------------------
Am gasit in numarul din noiembrie 2000 din Sky & Telescope un articol incitant despre cum se poate paraboliza o oglinda sferica prin flexarea la propriu a acesteia. Nu o sa descriu aici tot articolul dar ideea generala ar fi ca dupa ce faci oglinda sferica aceasta poate fi deformata( la nivel de microni) tragand la propriu de partea centrala pentru a o adanci. In practica normal ca e mai complicat: de aglinda se ataseaza cu adeziv foarte puternic un disc de burete tare, sau pluta cred, oricum cu consistenta cat mai omogena peste care vine un disc de metal cu o tija filetata care actioneaza asupra oglinzii, toate cotele fiind precis calculate. Am inteles ca este si un programel "Flex" care ajuta la calcularea parametrilor si la crearea unei parabole cat mai bune. In articol se spunea ca s-a reusit realizarea unei oglinzi cu o forma mai buna chiar decat a celor mai bune oglinzi figurizate traditional. Totusi metoda folosita poate fi aplicata de orice amator cu experienta, deci nu trebuie sa ai legaturi la NASA :D  sa faci toata treaba. A mai citit cineva articolul? A mai incercat cinva pe la noi asa ceva?