-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Iun 2008 11:42


-----------------------------------
Hans,multumesc pentru raspuns,nu contrazic nimic din ce ai spus .Daca-mi dai voie sa reformulez,tu pana unde ai ajuns?Care a fost grosismentul maxim si care a fost telescopul folosit ?
Cu telescopul meu de 16 cm ,cum am zis ,am ajuns la 800x ,deci la o pupila de iesire de 0,2 mm.Nu a fost o marire ''chiar'' in gol ,amintirea peisajului selenar pe care l-am admirat la acest grosisment ma bantuie peste ani.Sper ca dupa ce-mi realuminizez oglinda la Tavi Stanescu si reconstruiesc montura,sa-l revad.La Jupiter  cel mai mare grosisment pe care l-am putut folosi a fost de 420x,adica 0,38mm.
Nu pledez pentru utilizarea cotidiana a unor asemenea mariri.Dar daca odata intr-un an ,sau chiar la zece ani,optica,seeingul,stabilitatea monturii,starea observatorului  sunt atat de bune incat sa permita asemenea experimente,eu unul ma ''lansez''.
Ca sa fac o comparatie,nu mergi zilnic pe Everest iar norocosul care ajunge acolo  sta o jumatate de ora,o ora.Dar amintirea ramane cu tine pentru restul zilelor tale.Mircea