-----------------------------------
mac
12 Mai 2006 13:09

Re: Polemici fara sfarsit - Viitorul astronomiei in Romania
-----------------------------------
Dragon in primul rand ma bucur ca ai deschis aceasta discutie, e necesara la cate polemici au aparut pe forum. O mica remarca insa, ai deschis-o unde nu trebuie. Trebuia sa folosesti categoria "Diverse".

Iata feedbackul meu la cele afirmate de voi:

Nu stiu ce-i cu spaimele astea metafizice de polemici. Cum atinge cineva un punct sensibil, cum sar cativa sa-l tempereze. O data cu comunismul nu a fost abolita si dialectica. In lipsa luptei contrariilor nu exista progres. Nu avem cum sa contribuim la bunul mers al astronomiei in tara asta daca ni se tot da peste bot de cate ori aratam ca ceva nu merge. Si scartaie cam multe! Pe de alta parte strict din punctul de vedere al acestui forum, cum dispar polemicile, cum se instaleaza lincezeala si "scade rating-ul".


Normal ca sarim sa temperam discutii care nu-si au rostul. Cand cineva afirma ca majoritatea astronomilor profesionisti nu cunosc constelatiile, atunci e normal sa intervi. Nu de alta, dar ne facem de ras cu asemenea afirmatii. Si chiar daca ar fi adevarat, tot ne-am blama, ca persiflam pe cei care fac intr-adevar ceva pentru astronomie, cel putin din obligatie (profesie) daca nu din pasiune.

Pe de alta parte strict din punctul de vedere al acestui forum, cum dispar polemicile, cum se instaleaza lincezeala si "scade rating-ul".


Nu am nimic impotriva polemicilor, insa a sustine indirect cum ca forumul traieste din polemici mi se pare exagerat.


La o eventuala viitoare reeditare a acestei comunicari, Romania va apare din pacate doar cu studii ale amatorilor prezenti la aceasta eclipsa. Este oare vina amatorilor ?

Nu stiu cati astronomi de profesie din Romania se ocupa de studiul eclipselor de Soare, insa faptul ca nu exista multe rezultate stiintifice in acest domeniu (si acest lucru mi se pare discutabil) nu inseamna ca nu avem astronomi profesionisti in Romania. 

Aceasta deoarece fiecare astronom de profesie isi vede de domeniul pe care s-a specializat (mecanica cereasca, studiul stelelor variabile, sisteme binare si multiple, relativitate etc).

Deci fiecare cu domeniul lui. 
Iar daca vreti sa vedeti rezultatele astronomilor romani de profesie, atunci va invit sa consultati jurnale serioase precum: "Astronomy & Astrophysics", "Annales de Physique", "The European Physical Journal", "Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy" etc.