-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Oct 2026 20:27


-----------------------------------
Moshule, eu te pot ajuta cu prea putin, nu ma ocup si nu ma pricep la astrofoto.
Dar de newtoniene am ceva habar.

Despre aburire: fara nici o alta masura decat tub de tabla, cea mai lunga sesiune de observatii in conditii de iarna a mea a fost de sapte ore ( de la 18 la ora 1). La OP nici urma de aburire, secundara a inceput sa se ofileasca. Dar gasesti kituri de incalzitoare de vanzare. Sau confectionezi. Ocularul/ camera va fi prima lovita oricum dar este kit si pentru ea.

Insirarea colimarii printre probleme este cu siguranta o gresala de tastatura. Nu-i o problema ci o necesitate. Ai newtonian = colimezi. 
Esti din Timisoara. Cand ai ce-ti trebuie, vii pe la mine si evitam o tona de texte si discutii telefonice tampite. Iti arat o data, de doua ori. A treia oara, o iei pe coaja. Si apoi vei sti for ever. 
(Cu tine e corect procedeul pentru ca ti-ai luat numele de Mosh Teaca si care asa facea cu ostasii.) 

Pana acolo insa vei avea probleme mult mai mari cu stabilitatea mecanica si termica a OTA, cu montura si suma infinita de batzaieli ale ei etc. 

Bafta in realizarea visului, eu imi voi tine cuvantul - mai putin cu pedeapsa care-i un giouc, Mircea