-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Iun 2008 23:43


-----------------------------------
Foarte interesante precizarile lui Dragos.n.Folosesti prisma zenitala pentru a coti fasciculul din motive ergonomice?Ai calculat cumva,tinand cont de distanta dintre diafragma fixa de 18 mm si planul focal,care este apertura efectiva la care folosesti luneta?Ai cumva poze cu cele doua lunete?

Adaug doua poze de pe situl lui Galaxis ,poze in care il vedem pe regretatul profesor  Anton (Tony) Pintea din Vaslui si luneta sa construita cu un obiectiv Epiclar D=123mm F=430mm.Tony a fost un foarte pasionat astronom amator,initial indrumat in hobby de Virgil Scurtu ,de care l-a  legat  apoi o stransa prietenie,interesul sau acoperind  constructia de telescoape ,observarea variabilelor , observarea meteorilor.Ultima sa scrisoare ,inainte de a pleca in USA continea o poza  in care se vedea montura unui telescop de 60cm la care lucra folosind o tehnologie noua de confectionare a oglinzilor de telescop.Tony nu mi-a dezvaluit esenta acestei noi tehnologii dar eu deduc din corespondenta noastra ca era vorba de o masa de sticla solubila pusa in miscare de revolutie controlata si supusa concomitent unui proces de solidificare.
Apoi am aflat recent ca Tony a trecut la cele vesnice.Dumnezeu sa-l odihneasca.

Mircea