-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Sep 2026 11:27


-----------------------------------
Multumesc Tudor pentru comentariu si incurajare !

AAVSO a lansat noul sau site, cu multe imbunatatiri. Abia ieri am vazut aceasta noua optiune. Introducerea ei este buna, vede omuletul din Catunuri sau Kinshasa sau Mogadishu ca efortul sau nu este in van. Nu exista motivare mai buna ca aceasta.

Aseara, Duminica  27 Septembrie, am continuat observatiile de variabile folosind numai binoclul Aculon 10x50mm, din mana.
Am observat cinci variabile de mult si bine cunoscute: Rho Cas cea indepartata, R Sct, Eta Aql, EU Del si U Del.

Dar am observat si RZ Cas, o variabila cu eclipsa, de perioada foarte scurta de 1,19 zile adica aproximativ 29 ore. Domeniul de variabilitate este (6,18 - 7,72)mv deci variaza cu 1,5 magnitudini in ceva mai mult de o zi. Durata eclipsei este de 17% adica 4,9 ore. Aceasta inseamna ca poate fi observata zilnic. Mi-am frecat mainile multumit. Iata o variabila usor de gasit, bine situata deoarece am putut sa o observ in timp de Luna Plina, din umbra casei. Credeam aseara ca este o variabila noua pentru moshu. Azi insa verificandu-mi propriile observatii, vad ca am mai observat odata aceasta variabila, pe 22 Octombrie 2023. 

Mda, se vede un nou Excel in viitorul meu apropiat unde sa tin evidenta a ceea ce am observat si ce nu am observat din atlasul meu. Memoria nu este de incredere iar variabilele observate tot mai multe.

Cer senin, Mircea