-----------------------------------
tudor
23 Sep 2026 08:32


-----------------------------------
"Iarna nu-i ca vara"...Da, pe trepied e total altceva! Dar pot zice asta &#537;i în semnifica&#539;ie contrară. Adică mie îmi place să folosesc binoclurile mici infinit mai mult fără trepied. &#536;tiu, pierd posibilitatea rezolvării de detalii lunare, planetare, acces la duble mai strânse etc. Dar pentru astea folosesc oricum instrumente mai mari de pe trepied. Eu consider ca un binoclu mic, de mână, are un avantaj fa&#539;ă de un binoclu mare tocmai că î&#539;i lasă libertatea de mi&#537;care &#537;i rapiditatea schimbării direc&#539;iei de privit pe cer. Dacă nu avea aceste avantaje nici nu îl mai foloseam. Normal ca din mână nu vei vedea acelea&#537;i detalii ca de pe un trepied! Dar oare binoclurile mici sunt hărăzite pentru asa ceva? Nu sunt ele fantastice doar pentru ca î&#539;i creează o senza&#539;ie de mi&#537;care liberă &#537;i imediată pe cerul înstelat, fără interpunerea de alte trepiede sau monturi care răpesc frumusetea &#537;i naturale&#539;ea experien&#539;ei. Deci ca o concluzie personală: Un binoclu mic de mână pus pe trepied î&#539;i va da o imagine mult mai detaliată, dar în acela&#537;i timp trepiedul ii răpe&#537;te binoclului de mâna tocmai singurele mari avantaje fa&#539;ă de un binoclu mare cu magnificatii mari: simplitatea, naturale&#539;ea, libertatea mi&#537;cării. Sigur ca îl folosesc &#537;i de pe trepied ocazional, dar frumusetea personalită&#539;ii lui este când ii dai drumul din "lesă" &#128516;