-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Aug 2026 13:27


-----------------------------------
Tudor

Felicitari pentru observatiile foarte fructuoase !

Permiteti sa parchez bicicleta mea langa tancurile Dvs ? 

Miercuri 26 August, pe un cer naspa, paclos, am preferat sa fac observatii in programul Astronomy With An Opera Glass/ AWAOG. Traduc asa ca sa priceapa si majoritatea romgleza a populatiei astronomice: Astronomie Cu Paharul De Opera.
Am folosit binoclul galilean Hapo Lord 3,6x40mm, vizibil in poza atasata.

Observatii: 
Alcor-Mizar ca dubla STF 1744 AC

dubla optica Gamma UMi+ 11 UMi
asterismul constelatiei Ursa Mica, invizibil cu ochiul liber din cauza Lunii

Garnet Star s-a vazut oranj, mai intens decat Delta Lyr care se vedea galbena

Eps 1-2 Lyr ca STFA 37
Delta Lyr/ H 6  3
R Lyr cu stelele de comparatie,f.f. 

Omicron Cyg ca dubla STFA 50 AD
M39 splendid vizibil ca norisor cetos, cu doua stele rezolvate

asterismul Cr 399 cu patru stele rezolvate

asterismul constelatiei Delfinul, invizibil cu ochiul liber din cauza Lunii

M13 vizibil cu VP
Alfa Her f.f. cu stelele de comparatie Kornephoros si Nasak

Nu 1-2 Dra rezolvata si separata
16+17 Dra rezolvata si separata ca dubla STFA 30 AC

dubla optica Nu  1-2 Boo

Nu 1-2 CrB ca STFA 29
R CrB: am facut o estimare fotometrica, asa ''din fuga binoclului'' ca fiind ''pe la'' sau ''mai slaba'' de 6,1mv. Am verificat azi la AAVSO si estimarile altor amatori sunt la 6,0mv si 6,1mv. Deci nu mi-am pierdut antrenamentul.Din cauza febrei ''Revue des constellations'' nu mi-am mai gasit timp pentru variabile. Dar vine toamna, ne vom racori si ne vom intoarce la treburile noastre variabiliste. 

M31 la limita vizibillitatii

Mel 20/ Roiul Alfa Persei cu cinci stele 

Rho Cas ca o steluta galbuie desi in realitate este de un milion de ori mai luminoasa ca Soarele. Dar se afla la 8000 ani-lumina, slava Domnului !

Alfa Cap ca dubla STFA 51

Minune mare: in ciuda paclei, M11 se zarea ca o mica ceata, la limita vizibilitatii cu vederea directa. In orice caz, si surprinzator pentru mine, a fost mai bine vizibil ca M31.

Luna Plina a fost insa un obiect uluitor de frumos si de bogat in detalii. Fara indoiala, pe Luna se vedeau mai multe detalii decat puteam sa vad cu micul binoclu pe toata sfera cereasca! Am admirat-o indelung, iata momentul si iata instrumentul cu care sa incepi studiul Selenografiei. 
(Atasez una din daguerrotipiile mele electronice ale Lunii Pline, doar asa, pentru atmosfera si tocmai din cauza aspectului vetust. Ceea ce s-a vazut prin micul Hapo a fost incomparabil mai bogat in detalii si frumusete.)

Iata deci o idee despre ce vedeau din lumea astrelor adeptii lui Serviss si Flammarion, cu binoclurile lor care mareau de 3x sau 4x,rareori de 6x. Ba, foarte probabil ca ei vedeau mai multe si mai bine.

Sa vedem ce va fi, ca numai maine nu-i poimaine:

https://observoergosum.blogspot.com/2026/08/noutati.html

Cer bi-senin, Mircea