-----------------------------------
iulian90
25 Aug 2026 20:47


-----------------------------------
Prezint si eu doua imagini close-up de astazi ,cu regiunile AR 4513, 4515 si 4517 in H-alpha, rezultate dintr-o stiva de 12 spectroheliograme stackate cu AS!4, deconvolutie cu IMPPG si prelucrare finala cu PS.

Voi prelucra imagini si pentru discul intreg insa fara stack (doar la o zona restransa ,cu cele trei regiuni am facut o serie de scanari pentru stack).

Aspectul discului solar arata interesant, marimea si complexitatea regiunilor AR 4513 si 4517 aducand aminte de perioada maximului de activitate solara, cand erau la ordinea zilei asemenea regiuni atat de mari si dezvoltate prezente pe discul solar.   :)

Last edit: mai prezint doua imagini in varianta "H-alpha-blue wing", prelucrate din imagini extrase pe "aripa" albastra a liniei H-alpha ,din cele 12 scanari din care am prelucrat si primele doua imagini pe centrul liniei H-alpha si le-am stackat cu AS!4, apoi am facut deconvolutie cu IMPPG la imaginea rezultata din stack si prelucrare finala cu PS. 
Acesta e un avantaj al metodei de scanare a discului silar cu un spectroheliograf, chiar cu o singura scanare poti obtine mai multe imagini, pe mai diferite lungimi de unda (apropiate intre ele), cum este cazul H-alpha, pe centrul ei imaginea discului solar are un aspect, in timp ce pe aripa albastra sau cea rosie, la doar cateva fractiuni de angstrom, aspectul imaginilor obtinute se schimba dramatic.