-----------------------------------
URANUS7
24 Aug 2026 00:39


-----------------------------------
Azi am ajuns acasa la ora 17:30, asa ca am admis toate problemele de vizibilitate aferente si am tras cadre. Am lucrat in frecventa H-alfa cu shift spre albastru, ca sa pot prinde mai clar fragilele protuberante de pe limbul nord-vestic. In acelasi timp insa, am primit mai multa lumina pe disc dar si contrastele au fost mai mici, tinand seama de smogul din Bucuresti de la  acel moment.

Mai jos postez o imagine close-up cu cele doua zone active mai importante, AR4513 si AR4515. Niciun flare  generat azi de nicio zona activa. AR4513 domina in dimensiuni si pare a fi in evolutie. 
Dar AR4513 a dezvoltat un câmp magnetic &#8222;beta-gamma-delta&#8221; care se stie ca acumuleaza energie pentru erup&#539;iile solare de clasa X. Daca erup&#539;ia de clasa M8 de Joi  a ratat Pământul, viitoarele posibile erup&#539;ii ale lui AR4513 nu vor rata, tocmai datorita pozitiei sale actuale. 

Adaug mai jos si zona cu protuberante alaturata unei portiuni de disc fara multe evenimente vizibile.
De fapt, asa cum am asistat si la alte perioade de minim ale ciclului, campurile magnetice la suprafata soarelui diminueaza cu timpul asa incat putem prinde zile in care suprafata devine, vizibil prin telescop, aproape "neteda" cu foarte mici exceptii. Protuberantele vor ramane sa orneze in continuare discul dar si ele vor fi din ce in ce mai mici, cu rare exceptii.