-----------------------------------
Armand Popa
07 Aug 2026 09:56


-----------------------------------
Pe la ora 4:00 dimineata am iesit sa vad cum este cerul si, constatand ca era senin, desi Luna se afla aproape de constelatia Balena, am incercat totusi sa observ cometa, initial cu binoclul Lacerta 10x50. Nu aveam mari sperante de reusita, deoarece pe grupurile de comete de pe Facebook aceasta era estimata la aproximativ 6-8 magnitudini, cam la fel ca in cazul cometei 10P/Tempel, pe care nu am reusit sa o observ din curtea casei pe un cer fara Luna.

Mare mi-a fost mirarea cand, prin binoclu, cometa se vedea clar, sub forma unei pete difuze. Am scos atunci luneta Celestron 102/500, in care cometa se vedea deja foarte bine.

Cometa este usor de observat, prezentand o coma bine condensata, usor alungita, cu o condensare centrala, (cred ca se numeste pseudo-nucleu) bine evidentiata. Comparand-o cu stelele mai luminoase din campul vizual, am estimat magnitudinea sa intre 6,5 si 7,5. Nucleul propriu-zis nu stiu sigur daca s-a vazut, insa condensarea centrala a putut fi distinsa clar.

Dupa ce Luna se va mai retrage , voi reveni asupra cometei si cu Dobsonianul de 8".

Pana acuma am 27 de comete observate :) 

Cer senin!
Armand