-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Aug 2026 21:17


-----------------------------------
Lista mea cu membrii SARF contine 102 nume. Al. St. Paulman nu este in lista mea.
Pe lista celo 102 membri este Paul Negreanu din Bucuresti str. Sf. Apostoli nr.19 dar si celalalt, locotenentul din Caracal, fara prenumele ''Paul''.
Apar doi Negreanu pe  lista cu cei 180 abonati la revista Orion, ambii fara prenume dar identificabili dupa profesie. Unul este cel de mai sus, avocatul. Iar celalalt este locotenentul din Caracal.

De notat in revista Orion:  fotografia eclipsei solare din 30 August 1905, reusita de (un alt ???) Negreanu. Poate ca este prima fotografie astronomica din Romania. Orion il citeaza drept M.I. Negreanu. Nu Paul. Deci n-a fost avocatul !? 

Despre aperturi. Amatorii acelor vremuri stiau foarte bine '' cu ce se mananca'' apertura. De aceea aperturile erau notate foarte scrupulos si fiecarui milimetru in plus i se faceau numeroase si adanci plecaciuni de admiratie. Luneta Trambouz a lui Flammarion este citata ''exact'' la 43mm, lunetica mecanicului ''esperantist'' Iohan Giuglea ''exact'' la 36mm, lunetele Merz la ''exact'' 54mm etc. Nu ar fi gresit de la 135mm la sase tzoli pentru nimica-n lume.

Atasez poza eclipsei lui M.I. Negreanu, oleaca ''gimpuita''.

Mie mi-a atras atentia ''sharada'' domnului Carada care a daruit Observatorului din Filaret o luneta de 160mm. In veci n-a mai fost apoi pomenita. Oare nu aceasta este luneta lui Conachi ? Plossl a executat numai doua lunete de sase tzoli, una fiind cea a lui jupan Costache. Ar obtine pret de sute de mii de euro la licitatie, poate chiar spre sapte cifre. Ce bine ca l-am avut pe netotul ala la Iasi, care l-a alungat pe Nadolschi si a dat luneta asta istorica la fier vechi pentru o suta de lei ...

Mircea