-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Aug 2026 11:43


-----------------------------------
Multumesc Tudor pentru apreciere si incurajare !

De darzenie este tot mai multa nevoie, astia  si-au pus in gand sa ne stearga pe noi, astronomii amatori, din existenta. 

Pur si simplu, Pamantul ca planeta este spurcat de poluare. Poluarea luminoasa este o parte mult mai importanta decat se crede. Nu am nevoie de demonstratii, vad. Numai o rasa de imbecili poate sa creada ca poate pompa miliarde de megawati in natura, fie si sub forma luminoasa, fara consecinte. Si uite asa, de inceput, Franta-Spania-Grecia = grill fara beer. Si va fi mult mai rau. Nu poti intra intr-o farmacie fara sa auzi pe cineva cerand melatonina. Acestea sunt persoane impuscate in aripa de poluarea luminoasa.  Dar mecanismul coruptiei dintre administratorii publici si furnizorii de energie si echipamente de iluminat lucreaza implacabil spre tot mai multa poluare luminoasa. Urmeaza o epidemie de proportii apocaliptice datorita scaderii grave de imunitate produsa de poluarea luminoasa. Ceva similar cu ciuma neagra.

Luni 27 Iulie: telescopul standard + set oculare Plossl. 

Revue des constellations, Delfinul, pag. 147, harta 13:

= Stele duble: STF 2690, SRF 2727 = Gamma Del in acelasi camp cu STF 2725= OR Del ca o ''alta dubla-dubla'', STF 2735 - dubla dificila a fost nevoie de 123x.

= Cer profund:  - NGC 6934, abia vizibil la 49x la E de o * 8mv, nerezolvat la 123x, centru usor mai luminos, obiect cetos de mici dimensiuni

- NGC 7006, 123x: la limita de vizibilitate cu vederea periferica.

Mai am de observat/ reobservat stelele variabile din Delfinul. Cu unele sunt prieten la catarama din vremea ''Atlasului sinoptic de stele variabile''. Atlasul este in continuare disponibil pentru descarcare in limbile romana si engleza. 

https://www.astromix.ro/product/atlas-sinoptic-de-stele-variabile/

Dar in pregatire .... tobe ... Kodo O Daiko ...

https://www.youtube.com/watch?v=C7HL5wYqAbU&list=PLcFdxGjfN2zBDJCBI_PGutwi9kZ9clTuo&index=17

va apare versiunea in limba maghiara !


Pana la data observatiei, am observat NGC 6934 de 11x iar NGC 7006 de 14x. Remarcati deteriorarea grava a observabilitatii din 2019 pana acum.

''Revue des const.'', Equuleus, pag. 151, harta 12: este o constelatie foarte usoara. Am avut de observat, dupa atlasul francez, doar trei stele duble, toate rezolvate si separate la 123x sau 205x : STF 2737= 1 Equ, STF 2742 = 2 Equ si STF 2786, singura care a cerut 205x.

Precizare: hartile pe care le atasez aici sunt descarcate de pe gallica, din colectia revistei l'Astronomie, unde au fost pregatite si discutate observatiile inainte de elaborarea minunatului atlas in forma de volum.