-----------------------------------
tudor
23 Iul 2026 10:31


-----------------------------------
Armand, intradevar un binoclu 20x80 pe cât de simplu e de folosit, pe atât î&#539;i poate face o sesiune foarte frumoasa. Este cunoscut faptul ca vederea binoculara, pe lângă alte beneficii, î&#539;i creează iluzia de magnificatie mai mare. Se poate face proba foarte simplu închizând alternativ si deschizând un ochi cand privim prin binoclu. Cu vederea binoculara creierul nostru percepe o magnificatie nu dubla, dar vizibil mai mare decât cea ciclopica. &#536;i cred ca pe lângă acest avantaj al vederii binoculare, doar la obiecte mai mari si extinse începe sa conteze &#537;i pupilele mari de iesire ale binoclurilor, care arata un pic mai multa suprafata luminoasa din obiecte. Pe deasupra un avantaj de luminozitate a suprafetei obiectului il mai avem si &#537;i din  însumarea binoculara. Deci practic un obiect messier extins îl vedem parca la o magnificatie mai mare cu binoclul fata de un ochi, nu doar datorita unei reale mici iluzii binoculare de putere mai mare, ci si pentru ca vedem obiectul mai extins, ce il face sa para ca e MARIT, dar în realitate e mai E X T I N S.
Si ca sa profit de interven&#539;ia asta a mea aici, am sa pun totusi un singur raport de observatie cu binoclul. Am fost cu cortul în Retezat. Când mergeam la baie am prins o fereastra mica de cer spre Hercules unde am văzut M13 cu micutul 8x20. De la mine doar atat în seara respectiva :lol: