-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Iul 2026 12:09


-----------------------------------
Nu am mai scris aici de aproape trei ani. Dar, ce-i drept,  nici reflectoare ''nu am facut''.
Dar, asta e, intreaga lume e stapanita de obsesia pentru cursa inarmarilor. Asa ca am devenit si eu si am achizitionat de la unul din corifeii acestui forum un tub optic newtonian D= 300mm F/4. Este cam la limita de sus a abilitatilor mele macaragiste. Mai mult, adica un OTA de 300mm F/5, este deja prea mult pentru mine.
Am avut placerea sa degustez asa ceva la prietenul si colegul de astroclub Armand Popa. Si mi-a pierit apetitul pentru un telescop de 300mm. Apoi a aparut aceasta posibilitate F/4 si am sarit ''fejes'' in ea.

Reactivez acest topic ca semn ca am inceput sa actionez la punerea in functiune a lui T300mm F/4.
Tubul este dotat cu oglinda principala, barillet, focuser cu doua viteze.
Am primit doua secundare, de 75mm si 80mm si paianjen care trebuie insa instalat.
Asa cum a iesit OTA de la mama lui englezoaica ( ORION UK), secundara statea pe un brat, nu pe paianjen. O fi ''all right'' in UK dar in Romanica nu este acceptabil.

Tubul principal este prea scurt. Trebuie sa gasesc o solutie sa maresc distanta dintre secundara si OP.
Prima solutie, spre care am inclinat pana aseara, ar fi sa prelungesc tubul la capatul OP.
Aseara insa am decis altceva: voi muta focuserul spre capatul superior. In plus, voi face ''rotatia cadrelor'' si voi pune pe T300mm focuserul Crayford elicoidal Kine Optic primit de la Alin Tolea pe Toleascop. Iar focuserul cu doua viteze va trece pe Toleascop.

De ce ? Deoarece focuserul are o inaltime minima, in stare inchisa de 80mm. Daca adaug 10mm cursa de reglaj ajunge planul focal la 255mm de axa si scade campul de plina lumina la 11mm.
Daca pun Kine Optic pe T300 si il mut in sus, campul de plina lumina se dubleaza, va ajunge la 22mm.
Placa focuserului va atinge inelul de rigidizare de sus dar tubul principal va deveni suficient, nu mai trebuie sa prelungesc, sa mut OP.

Va trebuie insa sa adaug un parasolar la capatul de sus.
Nu am scris toate calculele, ma veti crede pe cuvant.

Si, sa nu uit, mai am si o montura Dobson de facut ... In poza, T300 sprijinit de ceea ce nu-i apartine, era doar comparat cu T250. 

Fizic nu am facut aseara decat masuratori amanuntite. Dar acum stiu ce am de facut. 

Gata, la ''Hauz O' Pain'' cu T300mm !  "Jump around !!! Jump around !!!!!''

https://www.youtube.com/watch?v=jrL_LzX5wv4&list=RDjrL_LzX5wv4&start_radio=1