-----------------------------------
alexconu
11 Mai 2006 20:01


-----------------------------------
Domnu Sarpe, sa zic si io la fel ca tine.. nu stiu care or fi astronomii aia profesionisti cu care ai vorbit tu si ti s-au parut mult peste asteptari. Vorbesc aici despre profesionistii de la noi. Foarte putini au ajuns astronomi fiindca au practicat astronomia de amatori inainte si fiindca au fost intr-adevar pasionati de cer. Au terminat o matematica sau o fizica si s-au trezit ca trebuie sa lucreze undeva asa ca li s-a parut ok sa mearga in astronomia. Nu vreau sa-ti zic de cate ori am inceput sa rad auzind discutii intre astronomii profesionsti care au mers in Turcia in cadrul Anatolian Eclipse 2006 (cea mai tare intrebare fiind: eclipsa asta e totala?). Majoritatea astronomilor profesionisti intr-adevar habar n-au de constelatii. E celebra gluma (reala) cu un astronom participant la o conferinta care a fost foarte incantat ca tocmai a vazut o supernova, la vederea lui Saturn. S-a intamplat la o conferinta tinuta undeva in Africa. Daca am chef poate chiar caut numele omului, dar mai bine sa-l lasam asa, sa nu-i mai stricam imaginea.
Eu sustin exact contrariul la ce ai zis tu. Astronomul incepator nu trebuie sa se bazeze pe goto fiindca se invata prost. Daca nu stii constelatiile, nu te apuci sa folosesti telescoape. Vorbesc aici de astronomul amator care intr-adevar are o adevarata pasiune pentru stele. Daca e ceva trecator, goto is the way. Pana la urma, daca nici nu stai sa cauti obiectele where's the fun? Goto este foarte util ce-i drept dupa ce ai avansat destul incat ai programe de observatii serioase. De exemplu daca fac observatii de stele variabile, un telescop cu goto imi va scurta considerabil timpul de cautare.