-----------------------------------
iulian90
20 Iun 2026 19:27


-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

De curand am reluat fotgrafierea obiectelor de cer profund cu telescopul Gigant 245mm f/5 pe platforma ecuatoriala si camera ASI178MM. Pe 16 iunie dar si aseara am fotografiat mai multe roiuri stelare globulare dar si o galaxie, acestea fiiind: 

Roiul globular M 13 din constelatia Hercules, roiul globular M 5 din Serpens Caput, roiul globular  M 3 si galaxia M 94 din Canes Venatici, roiurile globulare M 4 si M 80 din Scorpius, roiurile globulare M 10, M 12 , M 19 si M 107 din Ophiucus.

La imaginile cu roiurile globulare am folosit o expunere de 1s si castig 300 ,numarul de cadre variind intre 200 si 400, iar la galaxia M 94 o expunere de 8s si castig 400 insa la asemenea expunere de 8 s stelele au iesit alungite sau ca niste dungi in peste 50% din cadre, asa ca nu am reusit sa strang prea multe cadre (15 cadre) ca sa scot prea bine in evidenta si inelul exterior din jurul galaxiei. Platforma ecuatoriala suporta expuneri de pana in 2-3s fara stele alungite sau cu un procent redus de imagini miscate.