-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Iun 2026 12:04


-----------------------------------
Joi 19 Iunie a.c., observatii Revue des constellations, dobsonian D=200mm + set oculare Plossl / 49x ... 308x.

= Am continuat studierea constelatiei Hercule. Am gasit, rezolvat si separat:

- Kappa Her/ STF 2010: rezolvata cu dificultate cu cautatorul RACI 8X50mm, a necesitat refocalizare. Primara este galben-deschis, companionul este galben. Se confirma prezenta unei stelute in imediata apropiere a companionului. Sa fie aceea steaua C ? De revenit.

- STF 2021      - STF 2140/ Rasalgethi          - STF 2079  - STFA 31/ 37+36 Her          - STF 2084 

-STF 2245          - STF 2264/ 95 Her              - STF 2280          - STF 2289 

Deci zece dintre cele patrusprezece duble listate pentru HER.

Rezultat negativ la STT 358. E firesc, nu aveam cum sa rezolv STT 358 ... daca m-am incapatanat sa privesc la alta stea ...  :oops: 

= Dintre variabile, am observat implicit la STF 2140 = Alfa Her.


= Am reobservat planetara NGC 6210 si tripla superba STF 2194 din imediata sa apropiere.

= In incheiere am reobservat Alya/ STF 2417 din Serpens, o alta tripla superba dar mult mai lejera, accesibila binoclurilor. De la ea, m-am ''orientat'' si am revazut roiurile deschise IC 4756 / Roiul lui Graff si NGC 6633 din Ophiucus.

Intrebarea ''secolului'': dupa cercetarile amanuntite ale lui Messier, Herschelestii, Admiral Smyth, Webb  + toata sleahta cautatorilor de comete etc. , cum a scapat acest roi nedetectat pana inainte de al Doilea Razboi Mondial ? Ca doar descoperitorul polonez al acestui roi, vizibil cu binoclul pe un cer bun, a fost persecutat de nazisti ...

Atasez situatia observarii dublelor din constelatiile CEP si HER, dupa Catalogul Albireo al lui Bela Szentmartoni, catalog pe care l-am actualizat in aceasta primavara. Inainte de a primi fantasticul cadou care este cartea Revues des constellations de la Istvan si Eva, prietenii si colegii mei de la Asociatia Astronomica Maghiara/ MCSE.

Off-topic dar foarte la tinta

Apropo de MCSE, in revista Meteor / Iunie 2026, sunt citati Popa Armand cu 20 iar onor subsemnatul cu 35 de observatii de stele variabile raportate in primavara acestui an.

Voi, amatorii romani, n-aveti decat, stati chiauni, orfani de orice asociatie sau societate nationala. Toata ''admiratia'' ... nimeni nu-i ca voi ... ca noi. 
Altii, ca sa dau trei exemple, Botswana, Burkina Faso si Cameroon, nu-s asa de ''destepti'' ca romanii, ei au societati nationale de astronomie.

Mircea