-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Mai 2026 20:17


-----------------------------------
Asezarile de componente din prima poza nu sunt intamplatoare, ca ''asa mi-a venit''. Hai sa decodam.

Ocularul, la un newtonian azimutal, e bine sa stea ''inclinat la 45 grade''. Daca tubul este orizontal, sa privesti in telescop ca intr-un microscop. Asta a stabilit-o pe la 1780 toamna chiar William Herschel.

RDF -ul cel mai bine sta ''pe creasta'' tubului deoarece il folosesti privind cu ambii ochi. Daca-l pui pe ''lateralele'' tubului, se cam lasa cu gimnastica nevruta a gatului si cu precizii chioare. Poate unii pot sa-si unduiasca gatul precum cobra, eu nu pot.

RACI cel mai bine sta dincolo de RDF, cu pozitia ocularului astfel determinata incat sa aibe axa paralela cu cea a ocularului telescopului si cat mai aproape de acesta. Ca sa poti sa privesti ba in unul , ba in celalalt cu miscare minima. Dar nu atat de minima incat sa obtureze RDF-ul.

Cu aceasta aranjare, eu imi pun scaunul de observatii la inaltimea necesara, ma asez pe el ca un pasha si navighez, de pilda prin roiul de galaxii din Virgo, abia miscandu-mi capul intre oculare si  fara sa mai fac nici Yoga si nici Tai Chi.

Daca ai probleme cu balansul, montezi o greutate de plumb de pescar pe capatul celalalt. Nu cred ca adaugarea a 300-400 grame iti va ravasi fizicul.

''Cornul de cerb'' din poza lui Bivanus poate fi folosit dar nu-l recomand. L-am testat, Armand mi-a printat unul. Nu iti permite sa asezi cautatoarele in pozitiile optime.

Cautarea obiectelor este partea cea mai dificila si frustanta a hobby-ului nostru. Merita sa faci toate eforturile si investitiile pentru a usura cautarea ca sa ai timp sa savurezi observatia. O cautare indelungata si infructuoasa iti taie cheful de observatii.

Dupa ce am invatat aceasta metoda a dublului cautator, numarul meu de obiecte gasite si observate a crescut exponential. 
Aceasta metoda a fost folosita de catre colegul nostru Milan din Cluj, primul care a observat Herschel 400.
Armand Popa, folosind aceeasi metoda a fost al doilea.
Multumita acestei metode am ajuns si eu la 309 obiecte Herschel 400, dintre care vreo 250 -260 pe cerul spurcat de poluare luminoasa al Aradului. QED. 

Mircea