-----------------------------------
Bivanus
27 Mai 2026 18:14


-----------------------------------
Am incercat si eu RDF si nu m-am impacat cu el, a plecat la plimbare catre alte zari, cred ca e chiar cel din pozele anterioare :D 
Pentru ca folosesc refractoare am trisat de multe ori folosind chiar telescopul ca finder incepand sesiunea cu un ocular de camp larg si micsorand treptat FL-ul ocularelor urmatoare.
De cand mi-am tras MAK insa nu prea mere treaba asta decat la Luna, asa ca m-am dotat cu un SV198 gasit la SH. Din pacate desi reclama zicea ca stie si optic a trebuit sa-i schimb prinderea inspre ocular ca sa accepte o diagonala AMICI. 
Banuiesc ca te uti la 6x30mm datorita pretului fata de un 8x50mm. Din pacate s-au scumpit de parca au aur in constructie , asa-i la vie cand via nu e  a ta  :roll: Totusi subscriu la sfatul legat de un finder mai mare , se simte diferenta mai ales daca ai si nitzica poluare luminoasa.
Mai tine aproape si pe Bazar , au mai aparut din cand in cand dar s-au dat rpd.
EDIT: Si daca nu vrei sa mai dai o pereche de gaurele in tub sau sa lipesti pe el inca etc. exista suporti pentru doua sau chiar trei cautatoare. Alti bani alta distractie dar de exemplu eu nu le am cu datul gaurilor in tuburi optice si prefer adaptoare.