-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Mai 2026 12:08


-----------------------------------
Ai dreptate Tudor, William Hershel a fost uimit de telescopul meu. Chiar mi-a si spus ''Mircea, my friend and admirer, I'm asking you a favour. Next time when you will meet His Majesty, please don't tell Him I sent you by mistake my best mirror which was meant for Him''.
La care i-am raspuns sa stea linistit (ceea ce am si observat ca face de ceva vreme). Vremurile alea au trecut, m-am insurat, am copii, duc viata onesta, gata cu lumea rau famata gen regi, bancheri, vedete de Playboy si campioni de kick box. 

Dar sa revenim la ''telescoapili'' noastre ...

Sambata 23 Mai: am inceput prin observarea a sapte stele variabile.

Apoi, folosind dobsonianul Grond am observat doua noi obiecte H400: NGC 4689 si NGC 4654. Ambele sunt galaxii si ambele au fost desangvinate de lumina de catre vampireasa Luna.

Contor H400= 309 sau 77,25%.

Cum am zis, lumina galactica creaza dependenta. Nu mi-a fost de ajuns. Asa ca, in incheiere, am reobservat galaxiile NGC 4251 si NGC 4278 din Coma Berenices. Putem spune, ca figura de stil, ca sunt din roiul Mel 111. Evident, roiul acesta ''foarte apropiat''  :wink: se suprapune peste galaxii. E un abataj de galaxii foarte bogat acolo, in Mel 111, obisnuiesc sa mineresc nestemate pe acolo.

Duminica 24 Mai: am avut placerea de a primi o scurta vizita din partea prietenului meu Erwin. 
In crepuscul, am observat planeta Venus la 120x/ Radian 5mm + filtru oranj ES pe luneta ''zoth'' 90x600mm. Planeta prezenta o faza de aprox.80%. Limbul estic era net dar terminatorul era difuz. Fara alte detalii.

Luna, cu acelasi intrument, prezenta o enormitate de detalii. Dar acest telescop este optimizat pentru aberatie sferica minima. De aceea, aici am folosit un filtru ES galben deschis pentru a reduce substantial, si la un nivel intru totul acceptabil, spectrul secundar.

In continuare am pus luneta la 120x, fara filtru, la ceea ce pur si simplu exceleaza: stelele duble. Am rezolvat si separat, cu imagini de-a dreptul superbe: Porrima, Izar cu contrast de culoare, Mu Boo ca tripla, Nu Dra, Mu Dra, 16+17 Dra ca tripla, Epsilon 1-2 Lyrae (A,B,C,D,I), STF 2470+STF 2474, Beta Lyr ca dubla, Zeta Lyr, Delta Lyr, Castor ca tripla. 

(Imaginile sunt atat de frumoase, cu discuri Airy si inele de difractie minunat desenate incat, desi ratiunea imi spune ca nu-i asa, cand le vad am impresia ca acele stele  au fost puse pe cer de catre Creator anume pentru luneta mea...)
Singurul motiv pentru care nu observ mai des cu acest superb instrument este ticaloasa poluare luminoasa cu care infecteaza mediul Primaria Aradului.

M13, M57 au fost de-a drepul sumbre, vlaguite de lumina iar in roiul Steph 1 am numarat sapte, opt stele, cu tot cu Delta Lyr.

Ajuns aici, ISS a efectuat un pasaj maiestuos pe cerul sudic, pe langa Spica.

AWAOG: cu binoclul de constelatii Omegon 2x54mm: Eps 1-2 Lyr ca STFA 37, Delta Lyr/ H 6  3, Omicron Cyg.
Am numarat opt/ noua stele in Mel 111.
Am gasit variabila R Lyr dar fara fotometrie (f.f.).
Am rezolvat larg Psi 1-2 Boo. Veti intalni pe harti aceasta stea notata cu semnul de dubla. Nu va foarte entuziasmati. Decat daca sunteti deja entuziasti ai stelelor duble. Poarta indicativul A 1634, adica Aitken si asta ar trebui sa ne dea de gandit. Da, Aitken acela, cu luneta de un metru diametru ... Se vorbeste despre separatii de 0,02'' ... hm ... 
Psi 1-2 formeaza insa o dubla optica draguta, excelent obiect pentru binoclurile mici.
Am mai rezolvat Nu 1-2 CrB si Alcor- Mizar.
Pe Luna in Prim Patrar se vedea excelent ''Catelul din Luna''.
Variabila R CrB a fost vizibila la 2x, f.f.
Asterismul Cr 399 s-a vazut ca o pata cetoasa cu doua stele rezolvate.
M13 l-am vazut intai cu vederea periferica dar apoi si cu vederea directa.

Dobsonianul Grond D=250mm:

- M5 a prezenta zeci de stele rezolvate la 171x

- Am rezolvat si separat dublele STF 1930, Bu 32, STF1987 , STF 1985, Marfik, STF 2096 si STF 2041.

- Am dat kix la Bu 943 unde trebuia sa vad companionul la 2,96'' separatie. Absent...

- Perla serii a fost steaua dubla  subarc STT 315 cu separtie actuala (calculata) = 0,82''. Noutate.

Cam asta inteleg eu prin week-end astronomic activ.

Cer senin, Mircea