-----------------------------------
Super Mario
24 Mai 2026 00:23


-----------------------------------
Am verificat din nou:

Synta: Skywatcher, Celestron, Orion
JOC: Explore Scientific, Bresser
KUO: Astro-Tech, William Optics, Sky Rover, Tecnosky, etc 

Svbony si TS Optics vand telescoape produse atat de Synta cat si de KUO. In cazul Svbony de ex ED/APO sunt produse de KUO dar acromatul Svbony 90/800 mm e produs de Synta.

JOC produce achromatele Explore Scientific si Bresser dar cele Skywatcher, Celestron nu sunt produse de JOC ci de Synta - Suzhou Synta Optical Technology. Chiar am un acromat Skywatcher (Synta) si am avut in trecut si Bresser (JOC) si e evident ca sunt produse total diferite, facute in fabrici diferite - focalizatoare total diferite, celula lentilelor e diferita, capacul de roua si cel alti-praf total diferite, inelele pt tub total diferite. In cazul acromatelor, cel mai usor le recunosti si deosebesti dupa focalizator, cele produse de Synta au suportul pentru cautator pe focalizator iar cele produse de JOC pe tub (nu pe focalizator).
Synta / Suzhou Synta Optical Technology Co., Ltd. isi produc singuri telescoapele dar folosesc si sticla FPL53 din Japonia pe refractoarele ED/APO. 

Despre seria Skywatcher ED/EDX putem gasi la descriere - &#8220;Elementul lentilei ED este fabricat din sticlă japoneză premium Ohara FPL53 ED, în timp ce sticla crown este fabricată de Schott.&#8221;