-----------------------------------
Night
19 Mai 2026 12:11


-----------------------------------
Observa&#539;i în mi&#537;care, la interval de ore sau doar repera&#539;i contra hăr&#539;ilor din Atlase?


Esti foarte tare ! Din Bucuresti sa vezi asa ceva nu e joaca de copii. 
E ceva foarte dubios cu atmosfera. Nu e doar porcaria de poluare luminoasa. Trebuie sa fie mai mult de atat. 
Pe 6 Mai abia, abia am vazut R Leo in scadere de luminozitate dar, totusi, aflata undeva pe la 10,7mv !!! 
R Hya iarasi, abia, abia se vedea la 7,3mv !
 
Bun, sa zicem ca asa a fost atunci, nori, pacla etc. Baiul este ca asa este aproape permanent. Cu telescop de 250mm vad ce vedeam cu cel de 125mm in urma cu 20 de ani.

Mircea
White Sky?

(după fenomenul Tunguska a fost a&#537;a, câ&#539;iva ani buni, însă cei de atunci nu &#537;tiau de ce). 
Nu doar în acest an am observat &#537;i eu acest lucru, dar am pus pe seama norilor de înaltă altitudine.


In noaptea de 18 spre 19 se pare ca un asteroid va fi foarte aproape de Pamant si poate fi observat timp de cateva ore cu instrumente de la 80mm in sus, cu toate ca aprecierea aceasta ( < 80mm) o consider relativa.
Spectacol astronomic rar pe cerul României: Un asteroid va trece foarte aproape de Pământ. Când poate fi observat fenomenul | Digi24 https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/spectacol-astronomic-rar-pe-cerul-romaniei-un-asteroid-va-trece-foarte-aproape-de-pamant-cand-poate-fi-observat-fenomenul-3770849
Greu de prins, partea a doua.  Asteroizii în mi&#537;care rapidă pierd mult din strălucirea estimată în efemeridă, nu stau pe loc să se acumuleze fotonii pe retină. Plus extinc&#539;ia atmosferică, din cauza înăl&#539;imii mici. Ar trebui inventat un termen nou, acela de magnitudine vizuală instantanee pentru astfel de obiecte. Formula ar fi mag * factor func&#539;ie de viteză.