-----------------------------------
Cornel
18 Mai 2026 12:11


-----------------------------------
Si ca sa-ti amestec gandurile si mai bine iti propun urmatoarea logica/gandire sau cum vrei tu sa-i spui. 
Zici ca vrei binoclu pentru astro. Stele, planete, Luna, nebuloase, roiuri de stele, comete si o galaxie o sa vezi noaptea, altceva nu.
Stelele si roiurile le vezi tot puncte albe si cu 10 si cu 15 si cu 20 sau mai mult x.
Planetele, Jupiter si Saturn, ca restul tot ca pe niate stele le percepem, necesita cel putin 20x. Asta ca sa intelegi ceva din ce vezi. Sau telescop, ca acolo poti avea magnificatie mai mare. Dar aici intervin alte discutii. 
Nebuloasele necesita lumina multa, pupila de iesire mare, deci lentila mare comparativ cu magnificatia. Altfel o sa vezi o pata pe cer.
Luna la 10x o vezi, dar la 20x sau mai mult o sa o vezi si mai in detaliu. Ca asta cauti cand te uiti la Luna, detalii, nu doar un cerc luminos. Ea are destula lumina si pe o pupila de iesire de 3mm cand e luna plina. 
La comete, mie mi -au placut mai mult cu 10x50. Aici trebuie sa ai si luminozoitate(pupila de 5mm) si ceva camp sa-i prinzi coada. Cu 20x o vezi mai difuza si ai camp mai mic.
Andromeda se vede bine cam cu toate, dar as zice ca ai nevoie de pupila de iesire buna/lumina si aici.
Daca te arunci si la telescop trebuie sa iei in considerare diametrul tubului, tipul constructiv, alte accesorii, volum, etc. Si eu caut ceva cu magnificatie mare si inca sunt in dilema.
Nu exista binoclu bun la toate.
Tot ce ti-am spus sunt vazute din prisma unui detinator doar de binocluri. Am si 10x50 si 20x60(asta fiind cel mai mare). Ce e peste 12x trebuie neaparat sprijinit de ceva/fixat pe trepied. Mai ales daca vrei sa te uiti mai in sus. O sa percepi un tremurat foarte nasol. 
Ar cam trebui sa tii cont de camp, magnificatie, diametrul lentilei > pupila de iesire in tot ce vrei sa vezi in mod astro. Si un eyerelief bun e de avut in vedere.
 Daca am zis ceva aiurea pot fi corectat de ceilalti colegi.