-----------------------------------
Andrei Ionescu
18 Mai 2026 11:26


-----------------------------------
Multumesc, Mircea!

Ma joc cu mai multe puteri de marire, Ethos 21, 13 si 10 imi dau 100x, 170x si 230x. Transparenta si seeingul au permis in seara cu pricina folosirea grosismentului de 230x cu brio. N-am mai avut neaparat timp sa mentionez in raport si despre halul in care s au vazut M51 si M13 la 230x, cu brate labartate si mult negru intre ele in cazul lui M51, respectiv M13 aproape cat tot campul vizual, cu stele rezolvate pana in centru si dincolo de el, cu &#8220;elicea&#8221; la vedere si asa mai departe. 
In cazul lui M57, de multe ori prefer sa observ la puteri medii de marire tocmai pentru ca pupila mai mare de iesire scoate in evidenta culoarea intrinseca a nebuloasei.
Acea steluta centrala e mai challenging decat pare, chiar si pentru telescoape mari, iar cerul de la Luica nu ma ajuta prea mult. Anul trecut, in tabara astROmania, sub un cer net superior, ne am chinuit sa vedem steaua respectiva printr un telescop de 600mm. Chiar daca are doar mag. 15, faptul ca e invaluita in acel gaz extrem de luminos din interiorul lui M57 o face un obiect destul de greu de observat. E nevoie de puteri foarte mari de marire, astfel incat sa scapi de marginea exterioare luminoasa a inelului si sa ramai concentrat cat de mult posibil pe zona interioara, mai putin luminoasa. Pentru asta e nevoie de transparenta excelenta.