-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Mai 2026 17:44


-----------------------------------
Sorin

Oglinda se deformeaza cel mai mult sub greutatea proprie cand tinteste la Zenit. Se deformeaza mai putin cand te indepartezi de Zenit. Nimic interpretabil aici. Am mentionat asta deoarece bariletul trebuie sa sigure o asezare buna pentru pozitia cea mai dezavantajoasa. In rest, pentru un amator, o asemenea discutie este fara importanta si fara consecinte practice. Nu ai cum sa modifici ''din mers'' numarul de puncte. De aceea, la oglinzile foarte mari, profesionistii folosesc sisteme active dar subiectul nu-i de mine, nu-l cunosc.

Asezarea laterala tip ''wifle-tree'' ( adica tip ''jug'' ca cel care se pune boilor sa traga la car) a fost creat pentru oglinzi foarte subtiri, deformabile. Oglinda lui Mihai este incomparabil mai flexibila ca a ta. Nu cred ca va fi insa cazul tau. Dar tu decizi cat de mult vrei sa te complici. 

Trebuie sa ai in vedere si greutatea. Ce F/D are oglinda ? Va fi telescop mobil sau de observator ? Va fi cu tub deschis sau inchis/ clasic ? 
Apertura de 28cm este cam prea vecina cu cea de 30cm. Acela, cu tub inchis, nu mai este transportabil ci doar mobil. Am pus mana de vreo doua ori pe asa ceva dar mai bine nu spun nimic. Decat ca sta cel mai bine in observator.

Spor, Mircea